Shopping bag0
Winkelmand
0
1

Vlekken op natuursteen verwijderen?

Waar gewerkt wordt maak je natuurlijk ook soms vlekken. Maar maak je een vlek op natuursteen? Verwijder bijvoorbeeld gemorste koffie, wijn of frisdrank dan wel zo snel mogelijk. Waarom? Omdat vlekken dan niet de kans krijgen om in het (soms poreuze) gesteente te trekken. Ze zijn dus vaak nog gemakkelijk te verwijderen. Je gebruikt hiervoor een droge doek. Is de vlek niet verdwenen? Gebruik dan het juiste schoonmaakmiddel om de vlek te verwijderen.

Welke middelen niet gebruiken?

Gebruik voor het schoonmaken van natuursteen in ieder geval geen ontvetters. En waarom dan niet? Omdat natuursteen vaak zowel vet als kalk bevat. Door voor het schoonmaken ontvetters [lage pH waarde] te gebruiken, kan het natuursteen dof worden of kunnen er zelfs etsplekken ontstaan. Aangeraden wordt om voor het schoonmaken van natuursteen een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).

Gebruik voor het schoonmaken van natuursteen in ieder geval geen zuren. En waarom dan niet? Omdat natuursteen vaak zowel vet als kalk bevat. Door voor het schoonmaken zuren [hoge pH waarde] te gebruiken, kan het natuursteen dof worden of kunnen er zelfs etsplekken ontstaan. Aangeraden wordt om voor het schoonmaken van natuursteen een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).

Gebruik dus ook in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.

Ook het gebruik van soda moet worden afgeraden.

Wat gebruik ik op welke vlekken?

Ammoniak of Waterstofperoxide verdund met water

Benzine op poetskatoen

Bleekwater

Waterstofperoxide verdund met water

Ontsmettingsalcohol of Waterstofperoxide

Aceton of Waterstofperoxide

Ammoniak of Waterstofperoxide

Benzine op poetskatoen

Aceton

Bleekwater

Bleekwater of oplossing van oxaalzuur in brandalcohol

Ammoniak of Waterstofperoxide

Bleekwater of ontsmettingsalcohol

Ammoniak of Waterstofperoxide

Natuursteen renovatie / restauratie

Mocht het natuursteen echt niet meer mooi zijn, dan is er altijd een mogelijk om het te laten renoveren. Bij natuursteen renovatie kunnen we met minimale middelen het aanzicht of de constructie van een natuurstenen element herstellen zodat het er weer mooi uit ziet. We herstellen of vervangen natuursteen elementen waardoor het beeld verbetert. Hierbij proberen we de authentieke uitstraling te behouden. Vaak ligt er een voorschrift om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Daar houden wij ons graag aan want wij houden niet van verspilling.