Thermoshock van grafmonumenten

Met name in de zomermaanden kan het wel eens gebeuren dat er spontaan een scheur in de dekplaat of grafsteen van een grafmonument onstaat. En dan ziet men bij een bezoek dus ineens een barst in de steen, die de week ervoor er nog niet zat. Hoe komt dat precies en hoe is dit te voorkomen?

Op warme dagen kan de temperatuur van het graniet [of marmer] oplopen tot boven de 50℃. Indien er dan b.v. tijdens het schoonmaken van de steen een emmer koud kraanwater overheen wordt gegooid, dan is er grote kans op een breuk of barst. Ook kan dit barsten gebeuren als er op een hete dag plantjes, die in een uitsparing in de dekplaat staan, ineens veel [koud] water krijgen. Dit scheuren van de steen door kou noemt men een thermoshock. De scheur ontstaat dus door het plotselinge grote verschil in temperatuur in het materiaal.

Het beste is om in de zomer alleen vroeg in de ochtend de steen schoon te maken of de planten water te geven. Sowieso dus nooit op het heetst van de dag en let op; ook aan het einde van een zonnige dag kan de temperatuur in het steen nog heel hoog zijn.