Gedenksteen voor uw hond of kat

Een huisdier is een dierbare vriend voor het leven en voor sommige mensen is hun hond of kat net zo belangrijk als een kind. Wanneer uw geliefde huisdier dan ook komt te overlijden, dan zijn er een aantal opties om met uw overleden hond of kat te doen;

Dierenarts
Wanneer uw huisdier is gestorven dan kunt u hem bij de dierenarts laten of er heenbrengen. De dierenarts zal dan verder voor uw dier zorgen.

Begraven in eigen tuin?
Een EU besluit heeft bepaald dat uw huisdier begraven in uw eigen tuin mag. Dat geeft artikel 14 van het EU besluit van 29 juni 2005 aan. Er worden wel voorwaarden gesteld:
– Er moet voldoende ruimte zijn.
– Het terrein waarop uw dier begraven wordt moet uw eigendom zijn.
– En het mag niet de tuin van een huurhuis zijn of bij erfpacht.
Soms stellen gemeentes in Nederland aanvullende voorwaarden. Die voorwaarden zijn soms lastig te achter halen, het beste neemt u even contact op met uw gemeente.

Uw dier in het bos begraven?
U mag uw dier niet in een bos of park begraven. Uitsluitend dus in uw eigen tuin en onder de gestelde voorwaarden.

Uw dier op een [dieren]begraafplaats begraven?
In Nederland zijn diverse begraafplaatsen te vinden waar uw huisdier begraven kan worden. Ook is het natuurlijk mogelijk om uw hond of kat te laten cremeren.

Hoe begraaf ik zelf mijn dier?

Wanneer u zelf gaat graven, dan kunt u zich het beste hieraan houden:

  • Leg uw dier in een doos van karton of wikkel uw dier in een linnen tas of papier.
  • Gebruik geen plastic (vanwege het milieu).
  • Begraaf uw dier diep, minstens 1 meter onder de grond.
  • Maak een herkenbare plaats door een gedenktegel, gedenksteen of b.v. plant te plaatsen.
  • Begraaf uw dier in aanwezigheid van uw kinderen, het ritueel helpt bij het verwerken.

Gedenksteen hond of kat

Na de begrafenis [of ook de crematie] is het ook tijd om na te denken over een gedenksteen voor uw huisdier. Zodat u altijd een herdenkingsplekje heeft om naar toe te gaan. Voor de gedenksteen van uw hond of kat kunt u gebruik maken van b.v. zwerfkeien, ruwe stenen en granieten gedenkstenen. In Nederland zijn diverse begraafplaatsen te vinden waar uw huisdier begraven kan worden. Het is van te voren wel verstandig om eerst bij de begraafplaats te informeren, wat er eventueel mogelijk is bij de keuze van een grafsteen voor uw huisdier.