Waarom Sedum als grafbeplanting?

Begraafplaatsen bestaan vaak voor een groot deel uit steen, denk aan de graven zelf maar ook aan de bestrating ertussen. Vooral de donkere grafstenen kunnen in de zon heel heet worden, tot wel 50°C. Als je hier beplanting tussen zet, is het voor veel planten moeilijk om mooi te blijven. De steeds hogere temperaturen in Nederland maar ook een steeds droger wordend klimaat, zorgen ervoor dat een normale plant snel zal uitdrogen op een graf (tenzij je elke dag water komt geven). Daarom is de keuze om een graftuin aan te leggen met Sedum en andere vetplanten een goede keuze.

Waarom Sedum als grafbeplanting? Waarom Sedum als grafbeplanting? Waarom Sedum als grafbeplanting?Sedum zal zich goed staande houden in een warme en droge omgeving. En misschien was de dierbare die je bent verloren, iemand die veel van planten hield of hield van een natuurlijk graf met ruwe stenen en beplanting? Sedum is hiervoor de meest ideale plantensoort. Sedum bestaat uit verschillende soorten vetplantjes en is een bodembedekker die het hele jaar mooi blijft. Bovendien wordt dit plantje niet opgegeten door konijnen. Gedurende het hele jaar zal Sedum er anders uitzien, met verschillende soorten bloeiende plantjes tijdens de gehele lente en zomer In de herfst en winter zal het Sedum weer wisselende herfstkleuren hebben. Enkele soorten Sedum zijn zo sterk dat ze de bijnaam ‘eeuwig leven’ hebben gekregen, ze kunnen zelfs maanden zonder water. Op een begraafplaats wel een hele symbolische naam.

Waarom Sedum als grafbeplanting een goed idee is:

  • Veel stenen warmen op in de zon en dragen bij aan het ‘Urban Heat Island effect’*, planten geven juist verkoeling waardoor de omgevingstemperatuur daalt.
  • Stenen bufferen geen water, planten wel, bij zware regenval loopt het water direct weg naar de riolering (wat overlast kan veroorzaken). Er kan bodemerosie optreden bij het strookje grond tussen graven, omdat dit veel water in een keer te verduren krijgt. Dit kan zelfs leiden tot verzakking.
  • Planten in een graf groeien en vermeerderen zichzelf, ze filteren bovendien CO2 en stof uit de lucht; waardoor de omgeving gezonder wordt.
  • En dan nog een heel belangrijke reden: Sedum beplanting is een onderhoudsarm alternatief, je hoeft op warme dagen niet continu water te geven.