Tips voor het onderhoud van een grafsteen

Het onderhoud en schoonmaken van een grafsteen, grafmonument of urnmonument vergt wel enige kennis. Weer en wind maken dat een grafsteen zo nu en dan schoongehouden moet worden. Het onderhoud van een grafsteen verschilt per materiaal. U vindt in dit blog tips voor het onderhoud van een grafsteen of grafmonument.

Let op: Op warme dagen kan de temperatuur van graniet oplopen tot boven de 50℃. Dus nooit op het heetst van de dag, met koud water, de dekplaat schoonmaken of de plantjes water geven. Dit om barsten van het materiaal te voorkomen, die scheuren kunnen namelijk ontstaan door plotselinge temperatuurverschillen. Dit geldt natuurlijk voor alle gebruikte steensoorten.

Onderhoud van grafsteen van natuursteen

Een grafsteen schoonmaken is van groot belang. Zand, regen en dode bladeren of bloemen kunnen een gedenkteken behoorlijk vervuilen. Bij een grafsteen van gepolijst graniet mag u nooit een schuurspons gebruiken. Dit zal krassen kunnen geven in het gepolijste oppervlak. U kunt daarom het best gebruik maken van een zachte spons of doek in combinatie met schoon water.

In het geval van ruw gehakt of bewerkt natuursteen kunt u een klein beetje groene zeep of een ander niet bijtend reinigingsmiddel samen met een mild schuursponsje gebruiken. Gebruik de schuurspons echter nooit op inscripties en belettering, want dit kan ervoor zorgen dat de tekst minder leesbaar wordt.

Onderhoud van grafsteen van marmer of Belgisch hardsteen

Als een grafsteen van marmer of Belgisch hardsteen echt heel vies is dan is het gebruik van een borstel en zeep vaak niet voldoende. Belangrijk is om de steen eerst goed voor te spoelen met water en daarna met een zachte borstel het gehele grafmonument gelijkmatig in de pure chloor te zetten. Laat het chloor zo’n 20 minuten intrekken en spoel daarna de grafsteen goed af. Als de grafsteen nog steeds vuil is dan kunt u de behandeling herhalen. Laat het chloor dan 24 uur intrekken in plaats van 20 minuten.

Let op! Op sommige begraafplaatsen is het verboden om met chloor een grafsteen schoon te maken. Dan kunt u ook speciale reinigingsmiddelen zonder zuur aanschaffen.

Belettering opnieuw inschilderen

In bepaalde gevallen is het mogelijk om de grafsteen zelf opnieuw in te schilderen. Denk bijvoorbeeld aan een grafsteen met gezandstraalde letters of gegraveerde letters. Schilder alleen zelf de letters als u een vaste hand heeft en dan ook nog eens met de juiste verf!

Wilt u het schilderen van de grafsteen liever uitbesteden en door ons uit laten voeren? Neem dan contact met ons op.

Tips voor het onderhoud van een grafsteen

Grafsteen laten renoveren

Heeft een graf- en urnmonument teveel geleden onder weer en wind? Of is de grafsteen bijvoorbeeld beschadigd? Onze deskundige medewerkers kunnen een grafsteen voor u renoveren volgens de modernste technieken. Neem dan contact met ons op.