Welke soorten natuursteen zijn er eigenlijk?

Soorten natuursteen, welke zijn er eigenlijk? En wat zijn de eigenschappen en verschillen:

Het ontstaan van natuursteen is een wonderlijk proces van de natuur en elke soort natuursteen wordt weer op een andere manier gevormd. Hierdoor heeft elke soort dan ook zijn eigen specifieke uitstraling en eigenschappen.

Graniet

Welke soorten natuursteen zijn er? Laten we beginnen met graniet. Graniet is een slijtvast, zuurbestendig en hard materiaal. Dit materiaal is perfect voor intensief gebruik. Het is met zijn slijtvaste eigenschappen een uitstekende materiaalkeuze voor verschillende toepassingen in keuken en badkamer. Het is in veel natuurlijke kleuren leverbaar. In dezelfde granietsoort kunnen grote verschillen in kleur en stroming voorkomen. Het materiaal kan kleine scheurtjes, putjes of matte plekjes vertonen. Dit is een typisch kenmerk van graniet natuursteen en het geeft het product dan ook zijn kenmerkende uitstraling. Bij de verwerking van graniet moet extra aandacht worden besteed aan de ondergrond om permanente vochtplekken te voorkomen. Een metamorfe variant van graniet is gneis. Deze steensoort heeft vergelijkbare eigenschappen als graniet, maar heeft een duidelijke richting structuur en een hoger risico op roestpunten.

star-galaxy-graniet | Aries Natuursteen, Zevenaar

Labrador Blue (graniet) | Ariës NatuursteenDe herkomst van graniet
Graniet is een stollingsgesteente bestaande uit natuurlijke mineralen zoals kwarts, veldspaat en glimmer. Stollingsgesteente ontstaat door afkoeling van magma die zich in gangen en spleten een weg naar het aardoppervlak zochten. Natuursteen graniet behoort tot de groep van de dieptegesteenten. Deze zijn geleidelijk afgekoeld en onder grote constante druk gevormd, diep in de aardkorst. Dit resulteert in grofkorrelige gesteenten met duidelijk waarneembare kristallen.

Marmer

Vanwege zijn prachtige, bijna transparante lichtval, vastheid, en homogeniteit is marmer zeer gewild als bouwmateriaal. Kenmerkend voor marmer zijn de attractieve kleurschakeringen en aders, maar ook de kenmerkende kristalstructuur. Marmer heeft een luxe, unieke en exclusieve uitstraling: geen blad of tegel ziet er hetzelfde uit. Het is een metamorfe variant van kalksteen en heeft daardoor vergelijkbare eigenschappen. Alle kalksteen heeft als eigenschap dat ze niet zuurbestendig is, in de buitentoepassingen enigszins verbleken en een beperkte krasbestendigheid hebben.

De herkomst van marmerMarmer Bronze FantasyAmazonia marmer | Ariës NatuursteenMarmer Calacatta Macchia Vecchia | Aries Natuursteen, Zevenaar
Marmer is ontstaan door een metamorfose (omvorming) van kalksteen. De fossielen die in kalkstenen voorkomen zijn in marmer niet meer duidelijk te herkennen. Marmer wordt o.a. gewonnen in het Middellandse Zeegebied.

Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen is een natuursteen die zowel binnen als buiten wordt toegepast. Het materiaal heeft een hoge hardheid en is slijtvast. Daarnaast is de keuze uit verschillende afwerkingen enorm. De unieke structuur bevat zelfs fossielen die de tegel uniek maken. In vloeren van Belgisch hardsteen zijn de verstreken eeuwen letterlijk terug te zien. Belgisch hardsteen is een kalkgesteente en daarom niet bestand tegen zuren.

Machinaal gefrijnd hardsteen | Ariës NatuursteenBelgisch hardsteen | Ariës NatuursteenDe kwaliteit van Carrières du Hainaut
Uiteraard wordt Belgisch hardsteen op verschillende plekken in België ontgonnen. Veel gebruikte synoniemen voor Belgisch hardsteen zijn arduin en blauwe steen. Hardsteen die uit de groeve van Carrières du Hainaut in Soignies (provincie Henegouwen) komt is van hoge kwaliteit.

Leisteen

Leisteen is een sedimentgesteente dat over het algemeen in grovere lagen is afgezet. Het materiaal is daardoor gemakkelijk splijtbaar en wordt in de regel als breukruw materiaal aangeboden. Het oppervlak heeft na splijting dus geen verdere nabewerking ondergaan. Dit geeft een natuurlijk effect en een stroef loopvlak. Als bouwmateriaal is leisteen gemakkelijk in kleine plakjes te zagen of te verwerken. Bovendien is leisteen niet waterdoorlatend, makkelijk te winnen en het ziet er mooi uit. Doordat leisteen wat vettig is en weinig poriën heeft, is ook het schoonmaken van leisteen eenvoudig. Leisteen heeft daarnaast de eigenschap warmte heel goed te geleiden. Leisteen komt in verschillende kleuren voor. Zwart leisteen is de bekendste, samen met donkergroen, donkerbruin en donkergrijs. Per soort kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot zeer onregelmatig.

Lima leisteen | Ariës NatuursteenDe herkomst van leisteen
Leisteen is gevormd uit kleilagen die zijn versteend. Het is ontstaan door een metamorfose (omvorming) van kleisteen. De steensoort is sterk gelaagd. In de groeve worden schollen steen van de rots gespleten. Het natuurlijk splijtoppervlak verschilt per soort van ruw tot vrijwel glad. De vorm van de schollen is onregelmatig, ze worden ook wel flagstones of scherven genoemd. Vierkante- of rechthoekige tegels worden uit de schollen gezaagd of geknipt.

Kwartsiet

Zandsteen is een sedimentgesteente dat voor het overgrote gedeelte bestaat uit kwarts. Hierdoor is dit gesteente zeer slijtvast, kleurvast en zuurbestendig. Een metamorfe variant van zandsteen is kwartsiet. Deze steensoort heeft vergelijkbare eigenschappen als zandsteen maar wel een geheel ander uiterlijk. Het kwartsiet heeft veel zogenaamde ‘glimmers’ in het oppervlak die bij een bepaalde lichtinval voor een zeer luxueuze uitstraling van b.v. je kookeiland zorgen. Sommige [soft]kwartsieten hebben dan ook de unieke uitstraling van marmer, maar dan wel met de voordelen van graniet!

Patagonia kwartsiet | Aries Natuursteen, ZevenaarDe herkomst van kwartsiet
Dit wordt ook wel omvormingsgesteenten genoemd en deze ontstaan door bewegingen in de aardkorst. Daardoor worden reeds gevormde stollings- of sedimentgesteenten blootgesteld aan extreme druk eventueel in combinatie met hoge temperaturen. Daardoor ondergaan deze gesteenten een gedaanteverwisseling of metamorfose. Hierdoor veranderen zowel het uiterlijk als de eigenschappen. Zo is Kwartsiet ontstaan uit zandsteen.

Travertin

Travertin is een kalksteen die gevormd wordt door de neerslag van kalk uit met calciumcarbonaat (kalk) oververzadigd water uit warme bronnen. De typische gaatjes ontstaan doordat plantjes en mossen tijdens het ontstaansproces van de steen bedekt worden door nieuwe lagen kalk. Hierdoor sterven ze af en laten een gaatje achter. Men kan een gedolven blok Travertin in 2 richtingen zagen [Vein-Cut en Cross-Cut], waardoor er een heel ander verschijningsbeeld ontstaat.

Travertin SilverTravertin plaat De herkomst van travertin
Een belangrijke vindplaats van travertin is het plaatsje Tivoli ten oosten van Rome. In de natuur komt travertin voor bij heetwaterbronnen en geisers, zoals Mammoth Hot Springs in Yellowstone National Park en Pamukkale in Turkije.

Soorten natuursteen, welke zijn er eigenlijk? En wat zijn de voordelen?

  • Natuursteen is 100% natuurlijk
  • Natuursteen is gemakkelijk te onderhouden
  • Verschillende afwerkingen mogelijk
  • Natuursteen heeft een unieke uitstraling
  • Natuursteen is een duurzaam product