De verschillende afwerkingen van natuursteen
De verschillende afwerkingen van natuursteen? Ieder gebruik en uitstraling van natuursteen vraagt om een eigen oppervlakte afwerking. Wordt het materiaal gebruikt als werkblad of als wandbekleding en is het gebruikte natuursteen voor buiten- of voor binnengebruik? Het bepaalt onder andere hoe het uiteindelijke oppervlak eruit moet komen te zien en hoe wij het dus moeten bewerken. Wij kunnen tal van oppervlakte afwerkingen leveren, uiteraard altijd in overleg en naar eigen smaak. Voorbeelden van diverse oppervlakte afwerkingen zijn: gepolijst, gezoet, geschuurd, anticato, satino en gevlamd. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende afwerkingen van natuursteen.
Geschuurd natuursteen
Om achtergebleven zaagsporen van de natuursteen te verwijderen schuurt men de ruw gezaagde natuursteen nog 1 keer. Dat levert een matte en ruwe natuursteen op met fijne cirkelvormige sporen. Het lijkt nu dat de natuursteen poreus is, maar dat is echter niet het geval: er is nu geen sprake van absorptie van vocht. Deze afwerking is zeer geschikt voor buitentoepassingen.
Satinato natuursteen
Halfruwe afwerking waarbij het oppervlak iets grof en toch zacht aanvoelt. Dit geeft een eigen, unieke touch aan het oppervlak. Door deze afwerking krijgt het materiaal wel enigszins bescherming, maar zal wel wat poreuzer zijn dan bij een gezoete afwerking.
Gezoet natuursteen
Zoeten is de laatste stap van het schuurproces en dat gebeurt met een zeer fijne korrel. Een toepassing van gezoet hardsteen is dat het vaak gebruikt wordt voor vloeren. Een gezoete hardstenen vloer is namelijk iets minder bevattelijk voor vuil en vocht. Daarnaast wordt een gezoete hardstenen vloer minder snel lelijk door slijtage. Gezoet natuursteen heeft een mattere (matglans) uitstraling dan gepolijst natuursteen en hierdoor is slijtage minder snel zichtbaar. Zoeten is de meest authentieke manier van bewerken en wordt vaak toegepast op Belgisch hardsteen.
Gepolijst natuursteen of gepolijst marmer
Gepolijst natuursteen en marmer is een vaak voorkomende toepassing in representatieve omgevingen zoals hotel lobby’s, cruise schepen, particuliere woningen en luxe kantoorgebouwen. Bovendien komen alle eigenschappen van iedere steensoort optimaal tot uiting. Denk daarbij aan de kleur, vlekken, fossielen en aders. Gepolijst natuursteen of marmer vraagt regelmatig onderhoud en wordt daardoor iets minder gebruikt voor algemene toepassingen.
Eerst wordt het materiaal licht geschuurd met een grove pad. Hiermee wordt de structuur van de natuursteen geopend en worden kleine krasjes verwijderd. Het natuursteen is nu poreus en heeft een matte uitstraling. Hierna wordt de natuursteen of marmer behandelt met een middelgrove pad. In deze fase wordt de natuursteen weer opgebouwd en de structuur van het materiaal zal zich gaan sluiten. De natuursteen is nu minder poreus en krijgt een meer gepolijste, glanzende uitstraling. Uiteindelijk wordt de natuursteen of marmer opgeboend en gepolijst met een fijne pad. De structuur van de gepolijste natuursteen is nu bijna gesloten en zo krijgt het zijn glanzende uiterlijk. Deze laatste fase wordt meerdere malen herhaalt, vaak ook nog met polijstpoeder om zo een nog grotere glansafwerking te verkrijgen.
Gevlamd hardsteen of Anticato graniet
Als men hardsteen of graniet in contact brengt met een brander onder hoge temperatuur, dan vindt er een hitteschok plaats. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes en oneffenheden waardoor het oppervlak er onregelmatig en oneffen uitziet. De hardsteen wordt hierna machinaal geborsteld. Het gevolg is een ruwe en natuurlijke afwerking dat mooi veroudert. Dit geeft de hardsteen of graniet een ruwe ’touch’ en is erg onderhoudsvriendelijk. Daarom gebruikt men gevlamde hardsteen vaak voor terrassen, bestrating, buitentrappen en is het door de antislipkwaliteit ideaal voor zwembaden. Ook als muurbekleding is deze afwerkingsvorm vrij populair.
Gestopt en Ongestopt Travertin
De natuursteen travertin heeft als kenmerk dat er kleine gaatjes in in de steen zitten. Dit is goed te zien als b.v. een tegel omgedraaid wordt. Deze gaatjes worden veroorzaakt door zachtere delen die in de travertin voor kunnen komen. Travertin is in de basis altijd ‘Ongestopt‘. Als men die gaatjes niet wil zien, dan kan de steen ‘Gestopt’ worden, d.w.z. dat de gaatjes dan worden vol gesmeerd met steenlijm. Technisch is er echter helemaal geen probleem met die kleine gaatjes en het maakt de steen niet minder duurzaam.